Amenzi de până la 40.000 de lei în România pentru cauciucuri neconforme: toți șoferii trebuie să știe la ce să fie atenți

de: Alexandru Puiu
23 11. 2022

Ministerul Economiei și Registrul Auto Român au anunțat în această săptămână o serie de sancțiuni usturătoare pentru cei care pun pe străzi cauciucuri neconforme, anvelope cu etichete mincinoase. Amenzile pot ajunge până la 40.000 de lei.

Furnizorii de pneuri, cauciucuri sau anvelope care activează pe teritoriul României trebuie să respecte o serie stufoasă de prevederi legale. Altfel, riscă să fie amendați cu niște sume fabuloase. Este vorba de particularități referitoare la etichetarea anvelopelor introduse pe piață când vine vorba de eficiența consumului de combustibil. Dacă vorbim de magazine online care vând anvelope, eticheta și fișa cu informații trebuie să fie disponibilă și pe internet, altfel, amendă.

Amenzi fabuloase pentru furnizorii de cauciucuri din România

”Este sezonul în care șoferii, dar și operatorii economici de transport sau care includ în activitatea lor operațiuni de transport, își pregătesc autoturismele pentru sezonul de iarnă, astfel, Ministerul Economiei împreună cu Registrul Auto Român se asigură că utilizatorii finali fac o alegere în cunoștință de cauză atunci când achiziționează anvelope. Această Hotărâre de Guvern are ca scop creșterea siguranței, a protecției sănătății, a eficienței economice și de mediu în transportul rutier prin promovarea unor anvelope sigure, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și cu niveluri de zgomot reduse. Totodată, prin aprobarea acestui act normativ, România își armonizează legislația cu Regulamentele UE în vigoare”, a transmis ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Practic, noul act normativ are ca scop transpunerea în legislația locală a sancțiunilor și mecanismelor aplicabile care au fost definite prin Regulamentul Uniunii Europene 2020/740. Acel document face referire la etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil, dar și a altor parametrii relevanți pentru clienți.

Noile prevederi legislative din Hotărârea de Guvern trebuie respectate de furnizorii de pneuri, distribuitorii de pneuri, furnizorii și distribuitorii de vehicule șiu furnizorii de servicii de stocare. Punctual, regulile se aplică pneurilor pentru autoturisme (pneuri C1), autobuze și autocare, vehicule ușoare și grele pentru transport de marfă, remorci ușoare și grele (pneuri C2 și C3), spre deosebire de Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 care se aplica doar pentru pneuri C1 și C2, scrie News.ro

În funcție de gravitatea contravenției, cei care încalcă prevederile actului normativ riscă sancțiuni între 1000 și 10.000 de lei – amenda minimă și între 10.000 și 40.000 de lei – amenda maximă.